Wentworth Institute of Technology, Center for Sciences and Biomedical Engineering

Boston, Massachusetts

Project Info
Wentworth Institute of Technology, Center for Sciences and Biomedical Engineering
Boston, Massachusetts
Completion Date: 2012
Square Footage: 40,000
Awards:
Education Facilities Award, 2013
Boston Society of Architects

Green Judges' Choice Award, 2012
Education Design Showcase

The academic mission of Wentworth Institute of Technology is focused on strengthening the core curriculum and strategically expanding their programs. The academic sciences and engineering were located in outdated spaces in multiple locations on campus. The transformation of The Center for Sciences and Biomedical Engineering shifetd the pedagogy from a classroom plus lab model to an integrated teaching environment, where all teaching occurs in the lab and its surrounding collaboration spaces.

The existing Ira Allen building was completely renovated and doubled in size with an expansion to become the new Center for Sciences and Biomedical Engineering. The project includes three Chemistry labs, five Physics labs, one Material Science lab, one Biology lab, two Biomedical Engineering labs, and one Recitation space. Support space and collaboration space bond these spaces to the greater building organization. The dynamic organizing element of the project is the Forum, the space between the existing and the new buildings. This multilevel open space is a see and be seen space as well as a large informal meeting environment. Glass walls provide views into the labs, an open stair creates a clear path of travel, and daylight through a new clerestory washes the new environment in natural light. The faculty are collocated in the building, with 36 offices in a combination of private and shared rooms.