Universidade Agostinho Neto, New Campus Phase I

Luanda, Angola

This new national university is sited on a 5,000-acre green field site southeast of Luanda. Our master plan, developed in 2000 and updated in 2009, is designed to accommodate 40,000 students when all phases are complete.

Phase I of the new campus forms the University’s central academic core: four classroom buildings for faculties of chemistry, mathematics, physics, and computer sciences; the central library and plaza; a refectory; student union; and conference center. Each college includes seminar rooms and classrooms, office clusters, teaching laboratories, and outdoor assembly classrooms integrated into the courtyards.

The central library plaza is a community gathering space as well as an outdoor reading room and features native plantings, reflecting pools, and a sunken garden. The cantilevered canopy system covers elevated walkways that connect buildings within each college. Its innovative airfoil design encourages air movement around the campus structures and provides solar shading. Subsequent phases will complete the development around the central plaza adding administration, student residences, food service, sports fields and facilities, and a research zone.

Project Info
Universidade Agostinho Neto, New Campus Phase I
Luanda, Angola
Completion Date: 2011
Square Footage: 418,700

This new national university is sited on a 5,000-acre green field site southeast of Luanda. Our master plan, developed in 2000 and updated in 2009, is designed to accommodate 40,000 students when all phases are complete.

Phase I of the new campus forms the University’s central academic core: four classroom buildings for faculties of chemistry, mathematics, physics, and computer sciences; the central library and plaza; a refectory; student union; and conference center. Each college includes seminar rooms and classrooms, office clusters, teaching laboratories, and outdoor assembly classrooms integrated into the courtyards.

The central library plaza is a community gathering space as well as an outdoor reading room and features native plantings, reflecting pools, and a sunken garden. The cantilevered canopy system covers elevated walkways that connect buildings within each college. Its innovative airfoil design encourages air movement around the campus structures and provides solar shading. Subsequent phases will complete the development around the central plaza adding administration, student residences, food service, sports fields and facilities, and a research zone.