Roger Williams University, North Campus Residence Hall

North Campus Residence Hall

Bristol, Rhode Island

Project Info
Roger Williams University, North Campus Residence Hall
Bristol, Rhode Island
Completion: 2009
Square Footage: 120,000
LEED Silver Certified

Awards:
SCUP/AIA Merit Award for Excellence in Architecture, 2010
Society for College and University Planning

Annual Building Team Gold Award, 2010
Building Design & Construction

This 120,000 square foot (11,150 square meter) residence hall is the first project developed as a result of the residential master plan Perkins+Will drafted in 2007 to guide the expansion of campus housing and to support the university’s goal of 80% on-campus enrollment.

The new 350-bed residence hall provides students with several different living options. Students can choose to participate in living/learning communities and have access to study spaces on the bridges connecting the building, two seminar rooms, open and closed lounges, a game room that connects to a convenience store, and outdoor recreational spaces.

The project creates a new campus gateway and embraces a major pedestrian path that charts its course through the site, connecting the north and south precincts. Passing below two new bridges, this gateway links the project into a cohesive whole surrounding a new courtyard and strengthens the connection between landscape and building. These elements contribute significantly to a sense of place on the Roger Williams campus. What was previously seen as a remote and somewhat desolate precinct is now a destination.

News + Media