565 Great Northern Way and Pavilion

PCI Developments

Vancouver, BC, Canada

565 Great Northern Way is a transit-oriented office and retail development central to the broader redevelopment of the Great Northern Way Campus and the emerging Flats district east of downtown Vancouver.

Located next to the new future Emily Carr University, the project includes a 7-storey office tower, single storey retail pavilion, and adjacent plaza.

The building massing and site strategy are driven by a strong civic strategy to maximize open space and daylight within a public realm.

The building capitalizes on its long and narrow site through a simple, evocative form—a gently curving façade that responds to different scales of movement. A high-performance envelope and solar shading minimizes operating costs while improving occupant comfort.

The adjacent retail pavilion acts as both a gate and a community-gathering place working as a catalyst to activate the main plaza. An art sculpture in the form of a building, the Pavilion serves as a food and beverage retail venue.

The form and massing take inspiration from overlapping flower petals. Sculpted for inside-outside visibility from all sides of the plaza, the petals flare to signify its three entrances and culminate to form a glazed oculus that floods the interior with diffused natural light. The form is finished with overlapping red metal shingles.

Prefabricated curved nail laminated timber (NLT) panels comprise the structure of the petals, and computational design and advanced fabrication techniques achieve a smooth curved interior finish.

The development sits adjacent to a future subway station and express bus lines along Great Northern Way.

Project Info
565 Great Northern Way and Pavilion
Vancouver, BC, Canada
Completion Date: 2018
Square Footage: 160,000
LEED-NC Gold target

565 Great Northern Way is a transit-oriented office and retail development central to the broader redevelopment of the Great Northern Way Campus and the emerging Flats district east of downtown Vancouver.

Located next to the new future Emily Carr University, the project includes a 7-storey office tower, single storey retail pavilion, and adjacent plaza.

The building massing and site strategy are driven by a strong civic strategy to maximize open space and daylight within a public realm.

The building capitalizes on its long and narrow site through a simple, evocative form—a gently curving façade that responds to different scales of movement. A high-performance envelope and solar shading minimizes operating costs while improving occupant comfort.

The adjacent retail pavilion acts as both a gate and a community-gathering place working as a catalyst to activate the main plaza. An art sculpture in the form of a building, the Pavilion serves as a food and beverage retail venue.

The form and massing take inspiration from overlapping flower petals. Sculpted for inside-outside visibility from all sides of the plaza, the petals flare to signify its three entrances and culminate to form a glazed oculus that floods the interior with diffused natural light. The form is finished with overlapping red metal shingles.

Prefabricated curved nail laminated timber (NLT) panels comprise the structure of the petals, and computational design and advanced fabrication techniques achieve a smooth curved interior finish.

The development sits adjacent to a future subway station and express bus lines along Great Northern Way.